sâmbătă, 17 septembrie 2016

Bullying - O poveste veche

E adevarat ca nu citisem nimic despre fenomenul bullying pana acum doi sau trei ani. Pe Wikipedia nu exista o pagina tradusa in limba romana a acestui termen, semn ca suntem inca la inceput si nu prezinta interes, deci nu ne batem deocamdata capul nu asta.
Totusi, cu un search pe Google gasim cateva articole despre aceasta problema deloc noua, prezenta in scoli dar pe care in sfarsit o putem numi cumva, chiar daca nu are o traducere exacta in limba romana. Si asta ma bucura. Incepe  sa ia o forma, sa fie mai reala.


Despre Catalina Florea si campania STOP BULLYING initiata de Asociatia Telefonul Copilului am auzit prima data la TV, in timpul publicitatii si recunosc ca am plans. M-a emotionat faptul ca s-a vorbit deschis si pentru prima data, ca incepe sa conteze. Si asta e ceva.


Pentru ca eu insami am fost victima bullying-ului in scoala, stiu ce inseamna tacerea, neimplicarea si ce este mai grav, alegerea de a nega. Copilul neaga si refuza sa constientizeze ce i se intampla.

In plus, nimeni nu vrea sa fie considerat slab, ratat, las. Cei mai multi nu vor povesti parintilor calvarul prin care trec, tocmai din acest motiv.
Asa ca acasa va deveni locul in care problemele vor ramane la usa.

"Mama nu trebuie sa afle, tata nici atat, e rusinea mea, eu trebuie sa o duc. Sper sa nu afle niciodata"


Asa gandesc copiii/adolescentii. Sau asa am gandit eu, cel putin.


Cum se manifesta bullying-ul ?


Prin violenta fizica, verbala. Copilul este umilit, jignit, exclus, tachinat.


Statisticile arata ca:


Peste 3.2 milioane de elevi sunt victime ale agresiunii in fiecare an.

Aproximativ 160.000 de adolescenti lipsesc de la cursuri in fiecare zi din cauza bullying-ului
Multi elevi considera ca ajutorul adultilor in rezolvarea acestor probleme este ineficient.

Pe internet, mai exact pe YouTube, sunt foarte multe filmulete in care tinerii isi spun povestea cu ajutorul unor cartonase scrise. Mi-a placut ideea.
Sa le oferi celor care trec prin perioade negre un pic de speranta si incredere.
Pentru ca nu suntem singuri. Mai ales acum, in 2016, cand avem atatea optiuni de comunicare, socializare, exprimare in mediul online. Trebuie doar sa cauti locul potrivit.Numarul de telefon al Asociatiei Telefonul Copilului este 116111. Apelurile sunt gratuite in reteaua Telekom.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...